SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.25 issue2Evaluation of soaked velvet bean (Stizolobium deeringiamun) in diets of growing pigsIsolation, identification and characterisation of lactic acid bacteria for the manufacture of tropical cream cheese author indexsubject indexsearch form
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Universidad y ciencia

Print version ISSN 0186-2979

Abstract

AGUILERA-ORTIZ, M; ALANIS-GUZMAN, MG; GARCIA-DIAZ, CL  and  HERNANDEZ-BRENES, CM. Caracterización y estabilidad de antocianinas de higo, variedad Mission. Universidad y ciencia [online]. 2009, vol.25, n.2, pp.151-158. ISSN 0186-2979.

Las antocianinas del higo azul-morado (Ficus carica) variedad Mission fueron extraídas del tejido epidérmico liofilizado usando metanol acidificado, hidrolizadas con HCl y purificadas usando un cartucho C-18 Sep Pak®. El contenido de antocianinas monoméricas, determinado por el método de diferencial de pH, fue 162 mg (100 g de tejido epidermal (base cianidina-glucósido))-1. Por medio de HPLC se separó e identificó la cianidina como única antocianina presente en el higo. Se demostró que la mayor estabilidad de antocianinas extraídas de higo Mission se presenta a un pH de 3.0, a 4 °C y en oscuridad, conservándose durante 14 días.

Keywords : Higo; antocianinas; estabilidad.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License