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Journal of the Mexican Chemical Society
versión impresa ISSN 1870-249X
J. Mex. Chem. Soc vol.55 no.3 Ciudad de México jul./sep. 2011
Article
Immobilization of Thermomyces lanuginosus Lipase in PVAalginate Beads
Brenda Rogelina CruzOrtiz, Leopoldo Javier RíosGonzález,* Yolanda Garza García, José Antonio Rodríguez de la Garza, and Jesús RodríguezMartínez
Departamento de Biotecnología. Universidad Autónoma de Coahuila. Blvd. V. Carranza s/n Col. República República Ote., C.P. 25280, Saltillo Coahuila, México, Tel.: +52 (844) 4155752, Fax: +52 (844) 4159534,*leopoldo.rios@uadec.edu.mx.
Received November 17, 2010.
Accepted April 06, 2011.
Abstract
Thermomyces lanuginosus lipase was immobilized in PVAalginate beads, obtaining immobilization % in the range of 94.498.4% using PVA concentrations ranging from 11% to 12.5%, and with cross linking times of 45 and 60 min using boric acid. Initial reaction rate was determined in free and immobilized state by hydrolysis of pnitrophenol palmitate. Operational stability at different pH (47), agitation (100500 r.p.m.), and temperature (4080 °C) was investigated. Results showed that pH 6 and 7 no considerable loss of enzyme activity or enzyme was observed. At temperatures over 70 °C, enzyme suffers physical damage and showed a considerable loss of activity. No significant difference was observed when agitation was varied from 100 to 500 r.p.m.
Keywords: lipase, immobilized, PVAalginate, Thermomyces lanuginosus.
Resumen
Se inmovilizó la lipasa de Thermomyces lanuginosus en esferas de PVAalginato, obteniendo un porcentaje de inmovilización del 94.4%o al 98.4%> utilizando concentraciones de PVA del 11% al 12.5%, y con tiempos de entrecruzamiento con ácido bórico de 45 y 60 min. Se determinó la velocidad inicial de forma libre e inmovilizada mediante la hidrólisis del pnitrofenol palmitato. Se llevó a cabo un estudio de estabilidad operacional a diferente pH (47), velocidad de agitación (100500 r.p.m.) y temperatura (4080 °C). Los resultados mostraron que a pH 6 y 7 no se observó una considerable pérdida de actividad enzimática o de enzima. A temperaturas arriba de los 70 °C el biocatalizador sufrió daño físico y la enzima mostró una considerable pérdida de actividad enzimática. En la velocidad de agitación no se observó una diferencia significativa cuando se varió la velocidad de agitación de 100 a 500 r.p.m.
Palabras clave: lipasa, inmovilizada, PVAalginato, Thermomyces lanuginosus.
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