SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.38 número1Poblaciones exóticas originales y adaptadas de maíz. I: variedades locales de clima templado x variedades tropicalesRendimiento y calidad de grano y tortilla de maíces híbridos de Valles Altos de México crecidos en riego y temporal índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay artículos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Revista fitotecnia mexicana

versión impresa ISSN 0187-7380

Resumen

SALAZAR-MARTINEZ, José et al. Nixtamal quality and its relationship with the maize cropping environment. Rev. fitotec. mex [online]. 2015, vol.38, n.1, pp.67-73. ISSN 0187-7380.

The nixtamal production in México demands high quality maize (Zea mays L.). To achieve the required quality, it is necessary to know the influence of cropping practices on the biometric properties of the grain. This study evaluated quality characteristics of nixtamal of hybrid maize 'Puma' distributed by Monsanto, cultivated during the 2004 Spring-Summer season with five irrigation-fertilization ratios (50-50 %, 50-75%, 75-50 %, 75-75 % y 100-100 %, of 80 cm irrigation and 200 kg of N ha-1). The experimental design was a randomized block design with five replications. It was observed that reduction of 25 % in water surface and on the nitrogen applied (75-75 % treatment) significantly increased grain yield and improved the nixtamal making process.

Palabras llave : Zea mays; prolamins; protein; nixtamal; tortilla.

        · resumen en Español     · texto en Español

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons