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Journal of the Mexican Chemical Society

versión impresa ISSN 1870-249X

J. Mex. Chem. Soc vol.51 no.3 Ciudad de México jul./sep. 2007

 

Article

 

Antifungal Activity of a Protean Extract from Amaranthus hypochondriacus Seeds

 

Lina Rivillas-Acevedo and Manuel Soriano-García

 

Departamento de Bioquímica, Instituto de Química, Universidad Nacional Autónoma de México, Circuito Exterior, Ciudad Universitaria, Coyoacán, 04510, México D. F. México, Tel: (5255). 56224569 e-mail: soriano@servidor.unam.mx

 

Recibido el 5 de marzo de 2007
Aceptado el 15 de agosto de 2007

 

Abstract

Plants have developed a variety of protection mechanisms which include the synthesis of both, low molecular weight secondary metabolites and macromolecules as proteins and peptides with antimicrobial activity. There are previous reports of antifungal peptides found on the seeds of other Amaranthus species, so it is very probable that these kind of compounds are present in the A. hypochondriacus seeds. This was confirmed by the antifungal activity of a protean extract from A. hypochondricus against such pathogenic fungi as Alternada alternata, Fusarium solani, Candida albicans, Fusarium oxysporum, Trichoderma sp. and Aspergillus ochraceus. The fungal growth inhibition was evaluated using the "poisoned" agar and the microspectrophotometry tests.

Key words: Antifungal activity, peptides, Amaranthus hypochondriacus, growth inhibition assay.

 

Resumen

Las plantas han desarrollado una variedad de mecanismos de protección contra patógenos entre los que se encuentra la síntesis de metabolitos secundarios y macromoléculas como proteínas y péptidos con actividad antimicrobiana. De las semillas de otras especies de Amaranthus se han aislado péptidos antifúngicos, así que es muy probable que también estén presentes en las semillas de A. hypochondriacus. Lo anterior se confirmó con la actividad antifúngica mostrada por un extracto proteínico de A. hypochondricus contra hongos como Alternaria alternata, Fusarium solani, Candida albicans, Fusarium oxysporum, Trichoderma sp. y Aspergillus ochraceus. La inhibición del crecimiento fúngico se evaluó por los métodos de agar "envenenado" y de análisis microespectrofotométrico.

Palabras clave: Actividad antifúngica, péptidos, Amaranthus hypochondriacus, bioensayos de inhibición de crecimiento.

 

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Acknowledgements

We acknowledge support from DGAPA, UNAM grant (IN211605), DGEP for a doctoral fellowship, received during two years and a half, and M. Sc. Cristina Pérez, from UNIGRAS, for supplying and identifying the fungi.

 

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