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Journal of the Mexican Chemical Society
versión impresa ISSN 1870-249X
J. Mex. Chem. Soc vol.55 no.1 Ciudad de México ene./mar. 2011
Article
Constituents of Organic Extracts of Cuphea hyssopifolia
José Antonio MoralesSerna,1 Eréndira GarcíaRíos,1 Domingo Madrigal,2 Jorge Cárdenas,1 Manuel Salmón1*
1 Instituto de Química, Universidad Nacional Autónoma de México, Circuito Exterior, Ciudad Universitaria, Coyoacán 04360, México D.F., México, Fax: +52 55 5616 2217; Email: salmon@unam.mx.
2 Centro de Graduados e Investigación, Instituto Tecnológico de Tijuana, Apdo. Postal 1166. 22500, Tijuana, B. C. México. madrigal@tectijuana.mx
Received November 25, 2010.
Accepted December 27, 2010.
Abstract
From the aerial part of Cuphea hyssopifolia (Lythraceae) diterpenes and flavonoids were isolated. The compounds were identified as: friedelan3βol 1, ursolic acid 2, methyl gállate 3, quercetin 4, quercetin3Oαrhamnopyranoside 5, 1,2,3,4,6pentaOgalloylβDglucose 6 and manitol 7.
Keywords: Cuphea, Lythraceae, flavonoid, triterpene, NMR.
Resumen
Diterpenos y flavonoides fueron aislados a partir de la parte aérea de Cuphea hyssopifolia (Lythraceae). Los compuestos fueron identificados como: friedelan3βol 1, ácido ursólico 2, galato de metilo 3, quercetina 4, quercetina3Oαramnopiranósido 5, 1,2,3,4,6pentaOgaloilβDglucosa 6 y manitol 7.
Palabras clave: Cuphea, Lythraceae, flavonoide, triterpenos, RMN.
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Acknowledgements
Financial support of this work by the Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología, Mexico (CONACYT59935). We wish to thank Ruben Gaviño for his technical assistance.
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